Välkommen till min blogg


onsdag 10 mars 2010

Cafébyggnad på Lugnets Terass

Här är ett förslag från Stockholms Stads byggnadskontor. Det gäller ett tvåvåningscafé som de vill uppföra på den nybyggda Lugnets Terass som ligger alldeles vid Hammarby Sjö.
När vi flyttade hit 2007 visste vi att det skulle bli ett café på bryggan, ett litet envånings. Det såg vi fram emot, det skulle bli trevligt. Terassen är fint planerad med mycket växter och det är alltid mycket folk som rör sig där.
Döm om vår förvåning när vi nu fått höra att stan vill utöka gällande byggrätt för att medge en större och högre byggnad. För att få in den nya volymen behövs det dessutom mer av den befintliga parkmarken. Samtidigt höjs hela byggnaden till 8,7 m!
Skälet till att de vill ändra höjd och volym sägs vara att det inte blir lönsamt för någon att ha ett café som bara har en våning. De har ingen hyresgäst ännu, men redan nu vet man alltså att det inte blir ekonomi med den tidigare lösningen.
För vår del betyder det här att den fina utsikt vi faktiskt betalade extra för försvinner. Huset kommer enligt planerna att skymma största delen av vår utsikt mot vattnet.
Dessutom vet vi att det redan är överetablerat med caféer och restauranger i området (och fler kommer i de hus som man håller på och bygger i närheten). Ett liknande tvåvåningscafé finns redan i andra änden av Sjöstaden men det gick inget vidare så nu är det kontor på övervåningen ...
Vi har förstås protesterat och hoppas innerligt att stan tar sitt förnuft till fånga. Vi är många som är störda av den här tanken och känner oss lurade efter vi köpt vår fina lägenhet med den underbara utsikten.
Sen hör det ju till saken att vi tycker att det är groteskt fult. Fast det är ju i och för sig en smakfråga.


Så här ser det ut idag. Caféet kommer att ta bort allt det här för oss.

6 kommentarer:

  1. Usch ja. Det är konstigt att de kan få igenom ett bygglov utan att fråga grannarna som alla andra behöver. Hoppas att protesterna hjälper!

    SvaraRadera
  2. Ett väldigt fult kafe´. Dit skulle inte jag vilja gå. Jättetråkigt.

    SvaraRadera
  3. Tack för de orden. Hoppas det sprider sig till Stockholms Stadsbyggnadskontor.

    Ja vi får protestera så gott det går.

    SvaraRadera
  4. Inte för att det hjälper, men har ni haft samråd efter att dom ändrat stadsplanen? Sen ska ni överklaga i alla instanser så kanske det kan ta några extra år innan dom kan bygga. Det kanske växer den sällsynta strandkäxingen vid strandkanten som måste ha full sol hela dagen, och den mindre grässävsångaren häckar under bryggan och det är den enda lokalen i hela Stockholmstrakten

    SvaraRadera
  5. Ja, vi har haft samråd med representanter för Stockholms stad. De var rätt så kallsinniga till alla argument mot. (Man är bra liten i sådana här sammanhang).
    Vi är några stycken som har skickat in överklagan och vi hoppas med det att vi kan förhala hela processen. Lagom tills vi flyttar in på hemmet kanske.

    SvaraRadera
  6. jobbigt när saker o ting ändras under tidens gång, att man får veta en sak först och sen blir det något annat

    SvaraRadera